Verslag themabijeenkomst 3 “Communicatie als groeistrategie”

Verslag FLINCK Themabijeenkomst 3 – 16 januari 2025

Op 16 januari 2025 vond de derde Flinck themabijeenkomst plaats. Het centrale thema was de communicatiestrategie voor lokale energiecoöperaties.

Communicatie als groeistrategie

Het vertrekpunt was dat lokale coöperaties niet alleen willen groeien in ledenaantallen, maar ook in hun aanwezigheid binnen de gemeente. Het doel is zichtbaarheid en relevantie – zowel voor inwoners, bedrijven als beleidsmakers. Daarnaast is een toekomstperspectief essentieel: hoe zorg je ervoor dat je over vijf jaar nog steeds relevant bent? Om impact te vergroten en breed gedragen te worden, is een representatieve afspiegeling van de samenleving onmisbaar.

Themabijeenkomst 3 gemist?

Thijs de la Court (oud-wethouder van Lochem en actief bij LochemEnergie) opende de bijeenkomst met een prikkelende bijdrage. Als wethouder was hij destijds verrast door de complexiteit van het energienetwerk. Hij benadrukte dat coöperaties een substantiële omvang moeten hebben: minstens 10% van de huishoudens als lid. Volgens hem is er voor een coöperatie in tijden van marktwerking, ook een stevig bedrijf nodig. Voor Lochem zou dat bijvoorbeeld neerkomen op een organisatie met 80 medewerkers.

Over de complexiteit van het energienetwerk. Thijs de la Court (youtube, 25 min)

Peter Steerneman (ZutphenEnergie) deelde hoe fysieke aanwezigheid in de stad bijdraagt aan hun succes. Sinds 2017 heeft ZutphenEnergie een herkenbare winkel in het stadscentrum, die onder meer dienstdoet als trefpunt en locatie voor spreekuren. Voor het benaderen van inwoners hanteren zij het BOL-principe: “Buurtgericht, Op het juiste moment en met een Lange adem”. Daarnaast financiert een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de gemeente initiatieven zoals de Fix-brigade. In specifieke wijken wordt overal aangebeld, wat resulteert in talrijke fix-klussen. Onderzoekers van TNO ondersteunen bij het identificeren en monitoren van doelgroepen.

Over het succes van fysieke aanwezigheid in de stad. Peter Steerneman (youtube, 20 min)
presentatie (pdf)

Michael Boddeke (Coöperatie deA, Apeldoorn) ging in op de successen en uitdagingen. De coöperatie streeft naar 10% van de huishoudens als lid – een doel dat inmiddels is overschreden met 1.000 leden. Bovendien zijn er bijna 1.000 energieklanten verbonden aan deA. Deze groep is echter vaak calculerend en stapt gemakkelijk over naar andere energieleveranciers. De uitdaging blijft om energieklanten duurzaam te verbinden aan de coöperatie.

Successen en uitdagingen Coöperatie deA. Michael Boddeke (youtube, 30 min)
presentatie (pdf)

Afsluitende discussie

Tijdens het gesprek met de zaal kwam de vraag op of coöperaties slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Ondanks deze vraag heerste er optimisme. Er is beweging in de samenleving, en door de opname van energiegemeenschappen in de Energiewet ontstaat er voldoende hefboom. Daarnaast draagt het lokaal opwekken van energie – zoals betaalbare energie op fietsafstand – bij aan cruciale systeemveranderingen.

Afsluitende discussie (youtube, 40 min)

Conclusie

De themabijeenkomst bood geen kant-en-klare antwoorden op de beste vormen van ledenwerving en -binding. Toch zijn de voorbeelden uit Zutphen en Apeldoorn inspirerend en waardevol voor andere coöperaties.

LIVE bijeenkomst gemist of informatie delen met anderen? Alle bijeenkomsten en presentaties van de verschillende sprekers, kun je hier terugvinden.

Verslaglegging bijeenkomsten
Themabijeenkomst 1: De Gelderse wereld van B (26 september, 2024)
Themabijeenkomst 2: Kansen en uitdagingen van cablepooling (27 november, 2024)
– Themabijeenkomst 3: Communicatie als groeistrategie (16 januari, 2025)
Themabijeenkomst 4: Coöperatieve deelname in warmtenetten (4 maart, 2025)