Verslag Themabijeenkomst 2
Op 27 november vond de tweede FLINCK-themabijeenkomst plaats bij Duurzaam XL in Oosterhout, een locatie omringd door het inspirerende landschap van Windpark Nijmegen, een zonnepark en een onderstation van Liander. Een perfecte setting om de mogelijkheden van cablepooling te verkennen en ervaringen uit te wisselen met initiatieven elders in Gelderland.
De bijeenkomst draaide om meer dan alleen de praktische toepassing van cablepooling – het delen van een kabel voor zon- en windenergie. De focus lag ook op bredere samenwerking: met andere energieopwekkers en gebruikers, en het aanpakken van de uitdagingen van een overbelast elektriciteitsnet. Hierbij werd de actualiteit van lokale samenwerking, zoals local4local, nadrukkelijk betrokken.
Techniek en samenwerking vormden belangrijke gespreksthema’s. Tijdens het panelgesprek vatte een deelnemer de sfeer treffend samen: “Ik kijk vooral naar wat er wél kan, in plaats van naar de onmogelijkheden.” Deze positieve benadering, in combinatie met goede samenwerking tussen lokale partijen, netbeheerders zoals Liander en overheden, onderstreepte de vele kansen die cablepooling biedt.
Themabijeenkomst 2 gemist?
Bekijk de themabijeenkomst in afzonderlijke delen. Ook de presentaties van de sprekers zijn beschikbaar. Mocht je vragen hebben, neem contact op met Willem van Wingerden via flinck@energiesamengelderland.nl
Introductie
Wouter Kamp (FLINCK) geeft een introductie over de kansen voor windenergie in Gelderland en de kansen hierbij voor cablepooling.
Sprekers
- Sjon de Bie (Wind Park Nijmegen)
Over de zoektocht naar het combineren van 4 windmolens en een zonneveld van 5,1 MW. Hierbij komen enorm veel details kijken. Sjon ging bijvoorbeeld in op de contracten voor het leveren van zon en wind. Maar ook de aansluiting die nodig is om de eigen meterkast van stroom te voorzien. De gemeente Nijmegen is een belangrijke partner.
- Lees de presentatie (.pdf)
- Bekijk zijn voordracht (youtube, 16 minuten)
- Geert Jan Koning (Liander)
Over de actuele stand van de regelgeving. Ook de ACM is hierbij van belang. En ook hier zijn details van belang, bijvoorbeeld het aantal WOZ-objecten op 1 aansluiting. Hij nodigt vooral uit om vroegtijdig in overleg te gaan met de netbeheerder waarbij Liander ook met het netwerk van ‘grote broer TenneT’ rekening moet houden.
- Bekijk zijn voordracht (youtube, 11,30 minuten)
- Wietse Kruijsse (RES Arnhem-Nijmegen)
Over de RES-ambities en het belang van het zo goed mogelijk benutten van het elektriciteitsnetwerk. De RES kan hierbij faciliteren, regionaal en lokaal.
- Lees de presentatie (.pdf)
- Bekijk zijn voordracht (youtube, 8,42 minuten)
- Joris Benninga & Gerlach Velthoven (Betuwewind)
Praktijkvoorbeeld Energyhub Zutphen. Hier wordt op dit moment de afspraak uitgewerkt op bedrijventerrein De Mars tussen bedrijven, de eigenaren van windmolens (waterschap en coöperatie) en Liander. Hierbij is cruciaal om eerst goed te kijken naar het gezamenlijk profiel op het elektriciteitsnet, vervolgens is het maken van afspraken een grote uitdaging.
Praktijkvoorbeeld Betuwewind. Over de de naast elkaar gelegen kabels van zonneveld en windpark bij afvalberg AVRI, die los en naast elkaar zijn aangesloten op het onderstation. Dit leidde tot overcapaciteit in de aansluiting die nu kan worden gebruikt voor laadstation Watthub.
- Bekijk de voordracht (youtube, 17.30 minuten)
Afsluitend panelgesprek
Het panelgesprek (youtube, 17 minuten) met alle sprekers gezamenlijk maakt duidelijk dat er veel kansen zijn en dat het altijd maatwerk is. Vroegtijdig overleg en creatief kijken naar mogelijkheden in combinatie met doorzettingsvermogen zijn nodig.